20 години Световен ГИС ден 2018

Световен ден на географските информационни системи 2018 г.

На 14-ти ноември за 20-та поредна година България отбеляза Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) на 14.11.2018г. в София Хотел Балкан. Събитието се организира от ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и се проведе под надслов „20 години проектираме света заедно“ пред рекорден брой участници – близо 700 от над 150 организации. То се състоя в две части – семинарна част, в рамките на която бяха представени ГИС проекти, реализирани в различни сфери през последната година в България, и тържествена церемония по връчване на годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи.

20-ият юбилеен Световен ГИС Ден се провежда с официалното партньорство и подкрепа на рекордните 41 организации, сред които: Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Атлантически клуб в България, Дигитална национална коалиция, Move.bg, Българска картографска асоциация, Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България (SCGIS Chapter Bulgaria), Зелени Балкани, Българско географско дружество, Географ БГ, Български червен кръст, Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Българска академия на науките, Софийски университет “Св. Кл. Охридски”, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Българска асоциация за геопространствени информационни системи, БТВ Медиа Груп, Градът Медиа Груп, National Geographic Bulgaria, Географика, САП, Стемо, Сиела-Норма, Контракс, ДЖИСолюшънс и Агора 66.

Събитието беше открито Росен Желязков, министър  на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Р. България. В официалното откриване на форума участие взеха още американският посланик в България Ерик Рубин, Атанаска Николова – заместник-министър на околната среда и водите, Евгения Караджова – управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума за страната, полковник Иван Инковски, началник на Военно-географска служба, както и проф. Николай Витанов – заместник-ректор на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“.

На 14 ноември в София хотел Балкан се състоя официалното награждаване на победителите в националния конкурс за карти „Преоткриваме България с ГИС“. Конкурсът се организира от ЕСРИ България в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, Министерство на културата и сп. National Geographic Bulgaria по повод честването на юбилейния 20-ти Световен ГИС ден у нас. В рамките на един месец десетки организации и индивидуални участници изготвиха печатни и интерактивни карти с помощта на ГИС технологиите, които бяха показани по време на конференцията „20 години проектираме света заедно“. На тържествена церемония по награждаване полковник Иван Инковски, председател на Военно-географска служба, доц. д-р Стелиян Димитров, катедра „Картография и ГИС“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – официален организатор на Световния ГИС Ден в България, обявиха победителите и връчиха награди във всяка една от категориите на конкурса.

Категория печатна карта

В категория „Печатна карта“Първа награда получи Картгео Троян и ГЕОПАН Бургас за първата сертифицирана Едромащабна туристическа карта на Община Созопол. Втора награда в категорията получи SAINED за офроуд карта на България.

Отличията за интерактивни карти отидоха при:

Категория „Образование“

Образователна инициатива „Космическо училище“ на Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките, Society for Conservation GIS—клон България и Българско астронавтическо дружество с картаКосмическо училище“.

Категория „Пътуване и туризъм

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ с карта „Корабоплаването в българските пристанища

Категория „Устойчиво развитие“

Ваня Стойчева, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с карта „Възстановяващи се влажни зони по българското дунавско крайбрежие

Категория „История и култура“

Български червен кръст  с карта „140 години помагаме заедно

Всички интерактивни карти, които участваха в конкурса, могат да бъдат разгледани тук.
Детайлна информация за проведеното събитието е налична на сайта на ЕСРИ България тук, а за националния конкурс за карти тук.

Източник: /ЕСРИ България/