Инвестираме в нашата планета – Ден на Земята 2022

26 април 2022
13-15 часа

Срокът за регистрация е удължен до 24 април 2022 г. или до запълване на местната.

Заповядайте на онлайн семинар, посветен на Деня на Земята 22 април, като тазгодишната тематика е „Инвестираме в нашата планета“. Семинарът включва лекционна част от няколко презентации с възможност за дискусия и въпроси. Лектори на събитието са учени от България и чужбина, като презентациите на гост-лекторите от чужбина ще бъдат на английски език.

Събитието е предназначено за ученици от прогимназиален и гимназиален етап и учители по география и природни науки. Събитието е част от календара на инициатива Ден на Земята, който се провежда по егидата на ООН (Earth Day 2022 | Invest in Our Planet™).

Участието в събитието става след предварителна регистрация в срок до 21 април 24 април (удължен) 2022 г. включително или до запълване на местата на следния линк: Регистрация. Събитието се провежда онлайн и броят на участниците е лимитиран до 150 участника. Участието на учениците може да бъде организирано и от техните учители на групи (класове) с една регистрация, когато те са в класната стая, което ще даде възможност на повече хора да се включат. Линкът за достъп до събитието ще бъде изпратен до регистрираните участници на 25 април 2022 г.

Лектори на събитието са учени от България и чужбина. Проф. Фабио Дел’Аква (Fabio Dell’Acqua) е университетски преподавател по дистанционни изследвания в лаборатория по телекомуникации и дистанционни изследвания към Университета в Павия, Италия. Вторият лектор на събитието е д-р Грегъри Джулиани (Gregory Giuliani), университетски преподавател в Института по науки за околната среда към Женевския университет в Швейцария. Третата лекция от събитието е на гл. ас. д-р Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова, учени от Института за космически изследвания и технологии към БАН и основатели на образователната инициатива „Космическо училище“.

Програма 

13:00 13:30

Earth-observing satellites and their applications
Prof. Fabio Dell’Acqua, University of Pavia, Italy

13:30 – 14:00

The Swiss Data Cube: Earth Observations for Environmental Monitoring
Dr. Gregory Giuliani, University of Geneva, Switzerland

14:00 – 14:30

Големите международни организации и ролята им за опазването на околната среда и целите на устойчиво развитие
гл. ас. д-р Стефан Стаменов, доц. д-р Ваня Стаменова, Институт за космически изследвания и технологии – БАН

14:30 – 15:00

Въпроси и дискусия

За допълнителна информация и въпроси можете да се свържете с доц. д-р Ваня Стаменова, ИКИТ-БАН на тел. 0887435050 или с д-р Стефан Стаменов, ИКИТ-БАН на тел. 0877856559, както и на е-мейл адреса на Космическо училище: e-mail space.schoolbg@yahoo.com