SCGIS Bulgaria – участие в 20-ти ГИС ден

За втора поредна година SCGIS Chapter Bulgaria беше официален партньор на престижния ГИС форум, който се състоя на 14.11.2018г.в София Хотел Балкан. 20-ият юбилеен Световен ГИС Ден се се организира от ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и се провежда с официалното партньорство и подкрепа на 41 организации под надслов „20 години проектираме света заедно“. Повече информация за събитието е налична тук.
В рамките на юбилейното събитие се проведе и Национален конкурс за карти под надслов „Преоткриваме България с ГИС“ в който SCGIS Chapter Bulgaria взе участие с 1 печатна карта и три интерактивни карти. Конкурсът се организира от ЕСРИ България в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, Министерство на културата и сп. National Geographic Bulgaria по повод честването на юбилейния 20-ти Световен ГИС ден у нас.

SCGIS Chapter Bulgaria участва с 1 печатна карта и три интерактивни карти (представени по-долу), разработени от координаторите на Космическо училище, доц. д-р Ваня Стаменова и гл. ас. д-р Стефан Стаменов, като две от интерактивните карти са с участието на курсисти на Космическо училище – ученици от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“. Интерактивната карта за образователна инициатива Космическо училище беше отличена в категория „Образование“.

  • Награда в категория „Образование“ за Образователна инициатива „Космическо училище“ на Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките, Society for Conservation GIS—клон България и Българско астронавтическо дружество с карта Космическо училище.

Снимки от награждаването на координаторите на Космическо училище гл. ас. д-р Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова за интерактивна карта в категория „Образование“ с учениците Ивелина Маркова (12д клас) и Кристиян Стефанов (10б клас) от клуб „Млади криле“ (Young Wings) на Първа английска езикова гимназия,  и учениците Даниел Поптолев (10ж клас), Ирена Палова (8ж клас) и Петър Петков (8е клас) от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, ученици от училища-партньори на образователна инициатива „Космическо училище“.

 

  • Печатната карта представена на конкурса е „ГИС на стара София“, с автори гл. ас. д-р  Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова от ИКИТ-БАН и SCGIS Chapter Bulgaria.

  • Втората интерактивна карта „Опознай София участва в конкурса в Категория: Пътуване и туризъм и е изготвена от гл. ас. д-р Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова, ИКИТ-БАН, и Ирена Палова и Николай Найденов, ученици от 8ж клас на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“. Линк към картата: тук

  • Третата интерактивна карта „Природата около София участва в конкурса в Категория: Пътуване и туризъм и е изготвена от Даниел Поптолев, ученик от 10ж клас на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ и доц. д-р Ваня Стаменова, ИКИТ-БАН. Линк към картата: тук