Космосът, кирилицата и знанието – 2023

 

„Космосът, кирилицата и знанието“ по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
24 май 2023 г.

На  24 май 2023 г. (сряда) от 15 часа до 16:00 часа се проведе онлайн събитието „Космосът, кирилицата и знанието“ по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието е организирано от доц. д-р Ваня Стаменова и гл. ас. д-р Стефан Стаменов като част от дейността на образователна инициатива Космическо училище и ИКИТ-БАН. В рамките на събитието бяха представени

  • Научно-популярна лекция „Космическите мисии в Слънчевата система като източник на просвещение и вдъхновение“ с лектори д-р Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова. 
  • Проект „Търсете кирилицата“ – в рамките на събитието ще бъде представен проектът „Търсете кирилицата“, чийто автори са доц. д-р Ваня Стаменова и гл. ас. д-р Стефан Стаменов. Проектът се състои в откриване на природни обекти с формата на букви от българската азбука – кирилицата. Проектът е с продължителност една година и в него могат да участват ученици от всички училища, като участието е безплатно. Участниците трябва да изпратят на ел. адрес на Космическо училище (schoolbg@yahoo.com) снимка на съответния обект и неговите координати. Снимката могат да свалят от съответните платформи за картни услуги като Google Earth например. Участието в проекта не включва обучение за работа със съответните платформи. Участниците трябва предварително да имат тези умения. От изпратените снимки ще бъдат подбрани най-добрите и участниците изпратили тези снимки могат да участват като спомагатели в албум с резултатите.

Регистрация

Участието в събитието става след предварителна регистрация до 23 май 2023 г. включително или до запълване на местата на следния линк: Регистрация. Линкът за регистрация е наличен и на сайта на Космическо училище http://spaceschoolbg.eu/ Събитието се провежда онлайн и броят на участниците е лимитиран до 100 участника. Линкът за достъп до събитието ще бъде изпратен до регистрираните участници на 23 май 2023 г.

За допълнителна информация и въпроси можете да се свържете с доц. д-р Ваня Стаменова, ИКИТ-БАН или с д-р Стефан Стаменов, ИКИТ-БАН на е-мейл адреса на Космическо училище: e-mail space.schoolbg@yahoo.com