Образователни лекции за ученици

Това е най-новият раздел „Образователни ресурси“на Космическо училище, в който ще публикуваме лекции и  материали на различни тематики в областта на космическите изследвания, наблюдението на Земята и географските информационни системи, с които целим да сме полезни на българските ученици. Образователните материали съдържат текст адаптиран за ученици. Презентациите също така могат да представляват интерес и да се ползват от учители, а също и от хора, които просто имат интерес (непрофесионален) към тематика.

Като начало стартираме с 5 образователни презентации, които ние, екипът на „Космическо училище“, изготвихме за вас вземайки предвид онлайн обучението приложено масово в българските училища днес заради епидемията от COVID-19. В бъдеще ще разработим и публикуваме нови  презентации, посветени на други космически агенции, като НАСА и други, както и презентации по различни тематични области – за изследване на Земята, планетология, географски информационни системи и много други.

Първите 5 образователни лекции са посветени на изследването на Космоса и Земята и други планети от Слънчевата система и съдържат оригинални снимки и картинки от сайта на Европейската космическа агенция (ЕКА). Тези 5 презентации включват само информация за европейските космически изследвания и съвместни мисии и отразяват съвременното състояние на изследванията и мисиите. Тези презентации целят да запознаят българските ученици с част от европейските космически изследвания. За тях, като бъдещи пълнолетни граждани на България и ЕС те са важни освен със своята образователна цел така и като знание приобщаващо ги към ЕС и неговите научни достижения в космическата сфера. Предлагаме на вашето внимание следните презентации:

  1. Ракетите на Европа – от Стефан Стаменов, Ваня Стаменова
  2. Европейското семейство от спътници – Сентинели (Sentinels) – от Стефан Стаменов и Ваня Стаменова
  3. Изследователски спътници за наблюдение на Земята  – Earth Explorers, част от програма „Живата планета“на Европейската космическа агенция – от Ваня Стаменова и Стефан Стаменов
  4. Космически мисии за изследване на Слънчевата система – от Ваня Стаменова и Стефан Стаменов
  5. Изследване на Вселената – космически мисии на Европейската космическа агенция – от Стефан Стаменов и Ваня Стаменова

Презентациите може да се свалят след заявка на е-мейл на „Космическо училище“ space.schoolbg@yahoo.com,  като ще получите линк за сваляне на файловте или след регистрация на сайта на Космическо училище. Системата за регистрация ще е достъпна до няколко дни, а до тогава приемаме заявки по е-мейла.